Кухар-офіціант

 

        Кулінарія – це мистецтво приготування їжі, яке складається із різноманітних послідовних прийомів та операцій по обробці продуктів, які завершуються створенням страви з відповідним смаком, запахом, зовнішнім виглядом. Вивчення цих способів, прийомів та операцій обробки продуктів складає основу кулінарії.

       До їжі ставляться по-різному. Одні вважають її лише „пальним”, необхідним для біологічного „двигуна” , і на кулінарне мистецтво, як і на радості, пов’язані з їжею, дивляться очима фізіолога. Але більшість людей зацікавлені в приготуванні смачної та здорової їжі. Саме вивченням нових технологій і займається складна і сучасна професія „кухар – офіціант”

       Професію „кухар – офіціант” можна здобути у Вищому професійному училищі №7 м.Калуша. Підготовку кваліфікованих робітників з даної професії проводять педагогічні працівники в складі: Когут Світлана Богданівна і Живіченко Галина Іванівна – викладачі професійно- теоретичної підготовки; Семенченко Наталія Миколаївна, Дорошенко Сюзанна Михайлівна, Забровська Тетяна Миколаївна, Кінзельська Леся Богданівна, Гуцул Лідія Ярославівна, Куцій Тетяна Василівна, Солюк Василь Васильович – майстри виробничого навчання.

        Навчальні кабінети постійно вдосконалюються; укомплектовуються натуральними взірцями – муляжами готових страв і кулінарних виробів, площинними і об’ємними унаочненням.

        Закріплення теоретичних знань і набування професійних вмінь та навичок відбувається під час проходження виробничої практики в їдальнях, лабораторії, баз відпочинку півдня України.

      Одночасно з технологією приготування страв, напоїв і кулінарних виробів учні опановують професію – офіціант. Це вміння красиво накрити і про сервірувати стіл, подача тих чи інших блюд  –  це все сприяє підвищенню культури обслуговування та її швидкості.

     Великого значення набуває самообслуговування, воно являється розповсюдженою формою у всіх типах громадського харчування.